Sunday, 16 October 2016

Apakah Set Vitamin Yang Di Perlukan Oleh Ibu dan Bayi


Seperti yang nadia janjikan, sambungan artikel semalam tentang set vitamin yang sesuai dengan keperluan ibu dan bayi. Jom kita telusuri apakah vitamin yang sepatutnya kita ambil semasa hamil.

Menurut pakar nutrisi Shaklee, ibu hamil perlu vitamin sejak dari perancangan untuk hamil lagi, terutamanya ambil asid folik untuk memastikan tulang dapat terbentuk dengan baik. Apabila ovum bercantum dengan sperma, akan berlaku proses pembahagian dan sel-sel organ semua akan terbentuk. 

Maka kerana itu amat perlu vitamin yang tepat untuk membantu pembentukan sel-sel baru bayi. Di Shaklee, untuk ibu yang hamil, kami mencadangkan set lengkap kehamilan bagi membekalkan nutrisi yang sempurna untuk ibu hamil dan bayi di dalam kandungan. 

Setelah bersalin, Shaklee juga mempunyai set berpantang dan menyusu bagi memperbaiki kerosakan tubuh ibu semasa melahirkan anak. Proses peyembuhan lebih santai kerana segala keperluan vitamin dapat di perolehi melalui program berpantang dan menyusu Shaklee.

Set Semasa Hamil dan BerpantangApa yang ada di dalam Set Kehamilan Shaklee. ?
Set Asas untuk trimester pertama terdiri daripada:
Vitalea
B Complex
Vitamin C
Ostematrik

Set asas untuk trimester 2 & 3 terdiri dari:

  • Vitalea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix
  • Omega Guard

  • Protein(Energy Soy Protein) ~Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel2 tisu ,hormon dan enzim di dalam tubuh.Sangat diperlukan oleh wanita yang hamil dan menyusukan anak.penting untuk pembentukan kuku,rambut dan kulit.Esp juga memberikan ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat.Selain itu,protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta,uterus,penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah Keperluan protein ini semakin penting ketika kehamilan memasuki trimester ke-3.


Multivitamin(Vita-lea) ~mengandungi 12 vitamin dan 7 galian dan ianya lengkap dengan iron formula.Iron formula sangat penting bagi ibu yang mengadung dan menyusukan anaknya.Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah,mudah nak pitam atau pengsan,Hb rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesu.


 B Complex ~Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B.Suplemen B complex Shaklee mengandungi Folic acid,Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon .Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.


Vitamin C(Sustaine Realese Vita-C) ~Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 setengah biji oren dan memenugi keperluan vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg.Ia sangat unik keran tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan.Ianya adalah sustained realese dan akan digunakan secara beransur-ansur mengikut keperluan badan kita.Omega -3(Omega Guard) ~Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak.Ianya juga membnatu memecahkan lemak di dalam tubuh kita.Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.


Kalsium(Ostematrik) ~Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi.Tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.membaiki ransangan urat saraf,mengelakkan kekejangan otot,sakit pinggng,lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Bagaimana cara makan Set Kehamilan Shaklee?

Apabila anda membeli daripada Nadia, InshaaAllah Nadia akan sedaya upaya untuk memberikan perhidmatan konsultasi penggunaan produk dengan penuh amanah dan pantas. InshaaAllah Nadia akan guide korang yang nak sertai program kehamilan Shaklee ni dari awal sehingga lah bersalin dan menyusu.


walau bagaimana pun, Nadia nak bagi tahu ni, yang cara makan Set Kehamilan ini bergantung kepada masalah ibu hamil tersebut. Ini bermaksud jika ada apa-apa alahan atau masalah dari Ibu, Nadia akan cadangkan set vitamin yang lain bagi menggantikan Vitamin yang tidak sesuai dengan ibu jika berlaku. Sebagai contoh, jika HB Ibu rendah, Nadia akan cadangkan cara makanan yang sesuai dengan ibu-obu sekalian..

Jangan risau ibu, Nadia ada bersama ibu. Hubungi Nadia di talian pada banner di bawah untuk sebarang pertanyaan tentang kesihatan atau tempahan set kehamilan exclusive dari Shaklee.

Terima kasih semua,

Semoga berjumpa lagi pada artikel -artikel yang lain nanti.