Sunday, 6 November 2016

Rawat Pesakit Jantung dengan Program Shaklee

Apabila kita sebut saja tetang sakit jantung, semua orang mula gelisah kan.

Jantung ini satu organ yang sangat-sangat penting dalam tubuh badan kita. 

Jika awak nak tahu, besar jantung awak ni seperti segenggam penumbuk je.. 

tapi peranan dia sangat penting untuk megepam darah yang megandungi oksigen ke seluruh tubuh badan. 

Jantung kita ni bekerja tanpa henti dan berupaya mengepam 10 ribu liter darah sehari dan berdenyut kira-kira 100 ribu kali sehari iaitu antara 60 hingga 80 kali seminit.

Gaya hidup moden yang tidak sihat adalah punca mengapa kita amat terdedah dan mudah untuk mendapat sakit jantung. Sakit jantung berlaku apabila salur darah jantung menjadi sempit. Penyempitan ini berlaku kerana dinding sebelah dalam saluran darah diselaputi lemak terutamanya kolesterol.

Merokok menambah kemungkinan untuk berisiko sakit jantung sebanyak tiga hingga enam kali ganda dari mereka yang tidak merokok. Di antara kesan asap rokok boleh membekuan darah. Kedua, pemendapan lemak di dinding saluran darah dan ketiga, mengurangkan bekalan oksigen ke jantung.

Jika saluran darah menjadi sempit, maka ada bahagian jantung yang tidak mendapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi. Ini akan mengakibatkan berlakunya sakit dada. Jika saluran darah tertutup sepenuhnya sebahagian dari jantung anda akan rosak mengakibatkan sakit dada yang teramat sangat.

Keadaan ini dikenali sebagai sakit jantung. Di antara tanda-tanda sakit jantung ialah pesakit akan berasa sesak nafas, berdebar, letih lesu, berpeluh dingin, rasa pitam, dan juga pengsan. Oleh itu, kita patut bertindak segera untuk langkah pencegahan daripada diserang penyakit jantung.

Salah satu ikhtiar yang boleh dilakukan oleh pesakit jantung adalah Vivix. Nadia memang sangat rekomen Vivix kerana :

  • Vivix boleh meningkatkan paras lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL) atau lebih dikenali sebagai kolestrol baik yang melindungi diri kita daripada serangan penyakit jantung.
  • Vivix mampu mencegah lipoprotein berkepadatan rendah(LDL)  atau kolestrol jahat daripada dioksidasikan oleh radikal bebas. Ini kerana, LDL yang dioksidasikan itulah yang akan membentuk plak-plak pada salur darah yang menyebabkan aterosklerosis ataupun pengerasan dan penebalan arteri-arteri.
  • Vivix mencegah penggumpalan platelet kerana resveratrol bertindak mencegah sel-sel darah melekat antara satu sama lain yang seterusnya akan membentuk gumpalan. Gumpalan ini akan menyumbat saluran kecil pada jantung, dan seterusnya akan menyebabkan berlakunya serangan penyakit jantung.
  • Selain daripada itu, jika gumpalan ini tersekat pada saluran-saluran dalam otak, ia kan mengakibatkan serangan angin ahmar (strok).
  • Vivix menggalakkan vasodilatasi dengan meningkatkan pengeluaran Nitrik Oksida yang membolehkan salur darah mengendur. Dengan itu ia akan meningkatkan pengaliran darah.
  • Dibawah ni Nadia sediakan beberapa testimoni user yang dah guna Vivix sebelum ini.
Segala penyakit ada ubatnya, dengan ikhtiar dan doa InshaaAllah peyakit jantung dapat di kawal dan pulih dengan baik. Nadia doakan agar setiap penyakit pembaca blog ini dapat di sembuhkan dan moga-moga amalan dan doa kita di terima Allah dan mendapat redhanya.